16 september drar Swedish Hockey League (SHL) igång. Regerande mästarna Växjö Lakers spelar sin första match hemma mot Luleå kvällen därpå. I detta inlägg tittar vi närmare på hur lagen värvat och deras guldchanser säsongen 2015/16. Då kör vi, lag för lag nedan, i bokstavsordning:
Brynäs
Gävlelaget tog sig till slutspel med minsta möjliga marginal förra året och där blev det tvärstopp mot Skellefteå i fyra raka matcher. I år har man tappat en hel del kvalitet i spelare som Bill Sweatt (Luleå), Niclas Andersén (Pittsburgh) med flera. Detta år kan bli riktigt tufft för Brynäs.
Djurgården
I fjol missade man slutspel efter att ha åkt ut i play-off mot Luleå. Gott resultat dock med tanke på att man just kvalificerat sig till SHL efter en session i Hockeyallsvenskan. I år förnyar Stockholmslaget truppen. Åldrande (rutinerade) spelare som Michael Holmqvist, Mikael Samuelsson och Marcus Nilson lämnar. Patrick Thoresen en klassvärvning. Nallade Sallinen och Hultström från Leksand. Marcus Sörensen stannar ett år till. Djurgården blir att räkna med i år, strax bakom topplagen.
Frölunda
Förra året kom Göteborgarna tvåa i SHL och åkte ur slutspelet i semifinalen mot Växjö. Dessutom kom man tvåa i Champions Hockey League. Har tappat rutin (och ålder) i Kahnberg och Bäckman. Johan Gustafsson blir förstakeeper. I övrigt några förstärkningar i form av transatlanter. Kan funka och räcka långt förutsatt att allt klickar. Semifinal.
Färjestad
Föll mot Brynäs i play-off förra året och missade slutspel vilket inte är acceptabelt för värmlänningarna. Rustar rejält inför årets säsong. Nyförvärven är en bra mix av spelare främst från KHL och Europa. Lars Haugen, tidigare i Dinamo Minsk förstärker målvaktssidan. Johan Ryno från Leksand ett toppnamn förutsatt att han får vara skadefri. Två klassbackar i form av Magnus Nygren och Jonas Holös från KHL. Färjestad blir ett topplag i år.
HV71
HV71 slutade femma i serien och åkte ut i kvartsfinal mot Linköping förra säsongen. Även Jönköpingslaget har lidit av dystra rubriker om konflikter på lednings- och tränarnivå. På pappret har de dock ett namnkunnigt lag i år. Spännande nyförvärv i form av Oscar Sundh, Martin Thörnberg och Chris Abbott kan göra 2015/16 till en riktigt trevlig säsong för HV71 i år. Får man bara ordning på oredan i korridorerna kan detta lag räcka långt på isen. En underdog som kan vara värd att satsa en slant på.
Karlskrona
Nya i SHL i år. Har prioriterat att behålla kvalhjältar från förra året med en tight budget. En ung trupp som kan ställa till det för det bästa av SHL-lag. Frågan är om det räcker hela vägen till slutspel vilket bör vara målsättningen? Vi gissar att de faller på mållinjen på grund av bristande rutin.
Linköping
En fjärdeplats i serien och uttåg mot Skellefteå i semifinalen blev Linköpings facit från förra säsongen. Niklas Persson är tillbaka men en aning ensam frälsare bland en tunn uppsättning forwards. Backsidan ser starkare ut även om man får klara sig utan veteranen Magnus Johansson som lagt skridskorna på hyllan. Coachen Roger Melin är inte heller kvar. Osäkert år i år. Linköping hamnar någonstans mitt i tabellen. De inleder säsongen 2015/16 hemma i Saab Arena mot Djurgården.
Luleå
Ett av årets mest spännande lag med massor av klassvärvningar. Vann Champions Hockey League förra året. Tog sig till slutspel i SHL via play-off. Åkte ut mot Frölunda med liten marginal (4-3 i matcher) i kvartsfinalen. I år har man rensat lite i truppen samtidigt som man har plockat russinen ur motståndarnas kakor. Jacob Lagacé, Anton Hedman, Bill Sweatt med fler är starka nyförvärv. Tappade dock duktige backen Dean Kukan till Columbus och NHL. Det största frågetecknet är huruvida man ska lyckas bygga ett lag av det här gänget. Man har gjort sig av med en hel del hjärtespelare såsom lagkaptenen Chris Abbott och Per Ledin som åtminstone hade kunnat utgöra en god tredje- eller fjärdeline och bidra med rutin. Lars ”Osten” Bergström körde dock med samma uppladdning som inför SM-guldet 1996: Fjällvandring som teambuilding. Luleå bör bli ett topplag i år och är en het guldkandidat.
Malmö
Malmö tog sig till SHL efter att ha slagit ut Leksand i kvalspelet förra säsongen. Årets trupp bygger i stort sett på laget från förra året plus ett par klassvärvningar i form av Andreas Thuresson och T.J. Galiardi. Målsättningen är SM-guld inom tre år. Vi får dock inte glömma att det var ett ojämnt Malmö vi såg på isen större delen av förra säsongen. De tog sig till kval mot Leksand tack vare andra resultat. Kan de få till en stabilitet i sitt spel är de dock att räkna som ett slutspelslag i år.
Modo
Främlingslegionen Modo fortsätter att förlita sig på legoknektar. Svunnen är den tid då man var en av Sveriges och världens bästa plantskolor för nya talanger. Förra året hamnade man i kvalserien och fick spela kvar i SHL tack vare seger mot skrällgängen Vita Hästen. I år har man skrivit förlängt kontrakt med trotjänaren Per-Åge Skröder och gjort två klassvärvningar på backsidan i form av Noah Welch och Ryan Whitney. Problemet är att minst en av Modos transatlanter floppar varje säsong och man brukar ha svårt att behålla de spelare som levererat. Forwardssidan ser tunn ut i år. Det blir ingen topplacering men man bör kunna undvika att kvala i alla fall.
Rögle
Rögle avancerade till SHL via kvalet från hockeyallsvenskan förra året. Avancemanget kom dock i skymundan bakom rubrikerna om André Deveaux brutala attack på Västerås Per Helmersson. Inför i år har Rögle dock tappat en del kvalhjältar från förra året. Man lägger istället hoppet till två nyförvärv från Leksand, som missade chansen till spel i SHL när de förlorade kvalet mot Malmö. Det blir intressant att se vad unge målvakten Oscar Dansk kan bidra med. Rögle spelar sin första match mot Frölunda 17 september. I år får de sikta på att försöka hålla sig kvar i högsta serien.
Skellefteå
Vann serien överlägset förra året. Ångade på i slutspelet men fick inte vinna sitt tredje raka SM-guld då man förlorade finalserien mot Växjö med 4-2. I år blir man en fortsatt maktfaktor att räkna med. Värvningarna Jimmie Ericsson och Mattias Ritola gör Skellefteås offensiv till en av SHLs bästa. Markus Svensson fortsätter vakta buren. Enda frågetecknet är backsidan. Skulle man få tag i ett par klassbackar innan säsongen börjar skulle det vara ett slöseri med pengar att satsa på något annat än SM-guld till Skellefteå.
Växjö
Trea i serien räckte till SM-guld efter att ha besegrat dynastin och favoriterna Skellefteå i finalen. Har ett fortsatt bra lag i år även om man tappat lite spets framåt. Veteranen Tomi Kallio valde spel i Finland. Richard Gynge förväntas bli en ledande forward i poängprotokollet. Inget nytt SM-guld i år, men väl slutspel och semifinal.
Örebro
Örebro åkte ut mot blivande mästarna Växjö i kvartsfinalen förra säsongen. Förutom poängkungen Derek Ryan har man lyckats behålla truppen någorlunda intakt från förra året. Ny poängspruta blir Greg Squires som levererade i Oskarshamn förra året. Julius Hudacek stabil i målet. Örebro hamnar i mitten av tabellen i år.
Så rankar vi SHL-lagen i år
Lag 1-6 går direkt till kvartsfinal. Lag 7-10 spelar playoff om slutspelsplatser. Lag 11-12 har spelat klart och lag 13-14 får kvala mot två lag från Hockeyallsvenskan för att hålla sig kvar i högsta serien.
1. Skellefteå
2. Luleå
3. Färjestad
4. Djurgården
5. Växjö
6. Frölunda
—
7. Örebro
8. HV71
9. Linköping
10. Malmö
—
11. Karlskrona
12. Modo
—
13. Rögle
14. Brynäs
Som synes tror vi på en helnorrländsk final i år. Väl där har Skellefteå det starkare laget på pappret men mycket kan hända under säsongen och det är frågan om inte Luleå har såpass bred och tung trupp att man kan gå hela vägen i år.