Vi summerar: Ishockey-VM 2015

Ishockey-VM är över för den här gången och vi har under två veckor i vår fått uppleva en fantastisk turneringen i Prag och Ostrava, Tjeckien. Årets världsmästerskap präglades av en hel del deltagande proffs från NHL vilket höjde kvaliten på matcherna rejält. Den Tjeckiska publiken har dessutom varit i världsklass, med högt deltagande även på matcher där inte värdnationen spelade. För svensk del slutade äventyret redan i kvartsfinal den här gången, där man föll mot Ryssland. Dock har vi fått se en hel del framtida fanbärare i det svenska landslaget. Namn som Filip Forsberg och Oliver Ekman-Larsson kommer att vara aktuella för World Cup, OS och VM i flera år framöver. Det är generationen som tar över när Henrik Zetterberg och tvillingarna Sedin tackar för sig.

Stjärnorna

Innan VM startade såg det ljust ut för flera lag. Ryssland var som vanligt stärkta av namn från KHL och de fick även hem en hel del stjärnglans från NHL, såsom Jevgenij Malkin och senare även Alexander Ovetjkin som anslöt till semifinalen och blev målskytt direkt. För svensk del var våra mest namnkunniga spelare kvar i slutspelet men vi fick ändå hem en hel del proffs som vi som följt junior-VM senaste åren känner igen, tillsammans med etablerade spelare som till exempel Loui Eriksson. En av VM:s största stjärnor var dock från Kanada: Sidney Crosby, som vunnit både Stanley Cup och OS och nu alltså hade chansen att vinna VM för medlemskap i trippelguldklubben. Frågan är dock om inte 43-årige tjeckiske legenden Jaromir Jagr var det namn som överglänste allt. Han har vunnit det mesta, inklusive trippeln nämnd ovan, fortsätter att spela på toppnivå, trots sin ålder, och gjorde en hel del avgörande mål i den här turneringen.

Efter turneringens slut tog media ut ett all-star lag som ser ut så här:

Målvakt: Connor Hellebuyck, USA

Backar: Oliver Ekman-Larsson, Sverige och Brent Burns, Kanada

Forwards: Jaromir Jagr, Tjeckien – Jason Spezza, Kanada – Taylor Hall, Kanada

Poängligan vanns av Jason Spezza med 14 poäng på 10 matcher, 6 mål och 8 assist. Kanada var så dominanta i den här turneringen att de faktiskt hade plats två och tre i poängligan också (Jordan Eberle och Taylor Hall). Bäste svensk poängmässigt blev Oliver Ekman-Larsson med 12 poäng, 2 mål och 10 assists.

Gruppspelet

I gruppspelet utkristalliserades snart ett väldigt dominant Kanada i grupp A. För resten av lagen handlade det om att försöka säkra plats 2-4 för att nå slutspel. Sverige fick snabbt en fördel här efter att ha slagit Tjeckien på straffar i första matchen. Efter en period såg det bra ut även mot Kanada, Tre Kronor ledde med 3-0, men det blev en riktig näsbränna och förlust med 6-4. Hur som helst blev det en andraplats och man gick till slutspel med Tjeckien och Schweiz bakom sig.

Grupp B var en jämnare historia. Det inleddes med att USA tvålade till Finland med 5-1. Finland skärpte dock till sig senare och täppte till bakåt flera matcher i rad. Vitryssland spelade hygglig hockey några matcher och slog bland annat USA. Ryssarna var sådär halvintresserade av gruppspelet. Slovakien missade slutspelsplats. Resultatet blev att USA vann gruppen före Finland. Ryssland och Vitryssland tog tredje respektive fjärde plats.

Slutspelet

I slutspelet fick Sverige möta Ryssland i kvartsfinalen. Inledningen blev bedrövlig med 3-0-underläge för Tre Kronor efter 21 minuter spelade. Sverige arbetade sig dock ikapp i matchen och lyckades till slut kvittera. Tyvärr avgjordes tillställningen med en olycklig studs på en svensk skridsko: ett riktigt skitmål! Det är inget att skämmas för att man åker ut mot Ryssland i en ishockeyturnering, men sättet man gjorde det på kändes inte helt ok. En dålig inledning och ett slumpmässigt avgörande. I övriga kvartsfinaler slog Kanada Vitryssland med hela 9-0. USA utmanövrerade Schweiz och Jaromir Jagr gjorde tre poäng när Finland åkte ut mot värdnationen Tjeckien inför en extatisk hemmapublik.

I semifinalerna kunde Kanada relativt enkelt slå ut Tjeckien som blev nollade. USA mot Ryssland var en spännande match i en period innan ryssarna trampade gasen i botten och började producera framåt. USA fick dock trösta sig med ett brons och Jaromir Jagrs saga i det tjeckiska landslaget avslutades med en fjärdeplats. I finale visade Kanada åter igen sin storhet. Ryssland hängde med i en period. I mittakten rann det iväg. Efter sextio spelade minuter hade Ryssland blivit totalt utspelade och siffrorna skrevs till 6-1. Såsom det såg ut på isen hade det förmodligen kunnat bli tvåsiffrigt, men Kanada slog av på tempot sista minterna och släppte in ett tröstmål.

Avslutande reflektioner

Vad tar vi då med oss från VM i Tjeckien 2015? För svensk del har vi en hel del intressanta namn som kommer att växa till storstjärnor i NHL. Filip Forsberg kan bli en arvtagare till en viss Peter Forsberg, även om de inte är släkt. Han har samma temprament och fysiska spelstil även om han är mer en utpräglad målskytt där ”Foppa” var en assistkung. Däremot måste vi ha med alla våra bästa spelare om vi ska kunna slå land som Kanada och Ryssland. De har tio gånger så många spelare att välja på som vi har och därmed är vi mer beroende av ”ja tack” från våra proffs. Slutligen kan vi konstatera att en hockeymatch varar i sextio minuter. Det blev vi varse efter att ha tappat en 3-0-ledning mot Kanada i gruppspelet. Det blev vi varse om när vi tog igen 3-0 mot Ryssland i kvartsfinalen. Varje minut räknas, det är laget som kan förvalta hela matchen på bästa sätt som vinner. Enbart potential räcker inte, det gäller att få ut maximal effekt ur laget också. Hur den ekvationen löses bäst får Pär Mårts fundera på till VM i ishockey 2016 i Ryssland.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.