Vi minns hockey-VM 1994

Kanada Hockey

För trettio år sedan i skrivande stund, 1994, avgjordes hockey-VM i Italien. Kanada bröt en 33-årig guldtorka genom att ta hem sin 20:e, VM-titel, den första sedan 1961.

Gruppspel

Turneringen inleddes med ett gruppspel där tolv lag delades in i två grupper. I Grupp A dominerade Kanada, som vann alla sina matcher och slutade på första plats. De följdes av Ryssland, Italien och Österrike som också tog sig vidare till slutspelet. I Grupp B var det Finland som vann, tätt följt av Sverige, USA och Tjeckien.

Slutspel

I slutspelet visade Kanada sin styrka genom att slå Sverige i semifinalen med hela 6-0. Tre Kronor, som kom in i mästerskapet med höga förväntningar efter att ha vunnit OS-guld tidigare samma år, kunde inte mäta sig med Kanadas intensitet och precision. I finalen ställdes Kanada mot Finland, och efter en spännande match som gick till straffar, säkrade Kanada guldet tack vare Luc Robitailles avgörande straffmål.

Sverige fick dock en chans till revansch i bronsmatchen mot USA, där de visade sin klass genom att vinna med 7-2. Detta säkrade Sverige en tredjeplats och en plats på prispallen.

Även Finland skulle få revansch för det förlorade guldet. I hockey-VM i Sverige, Globen 1995, vann sitt första VM-guld i ishockey efter att ha besegrat Tre Kronor i finalen.

Skytteligan i hockey-VM 1994 vittnar om att det inte var några dussinlirare som deltog för de olika nationerna. Eller vad sägs om denna topp-5:

  1. Mats Sundin (Sverige) 14p
  2. Paul Kariya (Kanada) 12p
  3. Saku Koivu (Finland) 11p
  4. Valerij Kamenskij (Ryssland) 10p
  5. Jari Kurri (Finland) 10p

Tre Kronor i hockey-VM 1994

För Tre Kronor var 1994 ett år fyllt av både triumf och besvikelse. Efter att ha nått semifinalen i VM, blev de överkörda av Kanada i en match som många svenskar vill glömma. Men laget visade stor styrka och moral genom att studsa tillbaka och vinna bronsmatchen övertygande. Denna prestation, kombinerat med deras OS-guld tidigare samma år, gjorde 1994 till ett av de mest minnesvärda åren i svensk ishockeyhistoria.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.