Här listar vi tio stjärnor från årets upplaga av Hockey-VM. Det finns en regel dock: Endast en spelare per lag är tillåtet! I och med att VM består av 16 lag faller då 6 lag bort i vår lista. Kriterier för att komma med på listan är att man haft en lång och framgångsrik karriär eller förutspås en lysande framtid. Spelarna nedan är inte i någon särskild ordning.
Top-10 (land), motivering.
Filip Forsberg (Sverige)
Filip Forsberg, som inte är släkt med Peter Forsberg, gjorde en lysande rookiesäsong i Nashville i år: 63 poäng på 82 matcher. I åttondelsfinalen mot Chicago gjorde han hat-trick! I Sveriges första VM-match, mot Tjeckien, var han kritisk till sin insats. Pär Mårts frågade då vad han väntade sig ”att snurra upp försvaret på läktaren, och sätta tre kassar?”. I Sveriges andra match, mot Österrike, gjorde Forsberg hat-trick som svar på tal.. Österrikarna? De köpte korv.
Sidney Crosby (Kanada)
”Sid the kid” har haft en lysande karriär, trots sin ringa ålder (född 1987): Två olympiska guld med Kanada (2010 och 2014), guld i junior-VM 2005 och kapten för Pittsburgh Penguins när de vann Stanley Cup 2009. Han är den yngste kapten någonsin som fört sitt lag hela vägen till seger i Stanley Cup och 2010 avgjorde han den olympiska finalen mot USA på övertid, som assisterande kapten.
Jaromir Jagr (Tjeckien)
Tjeckiens veteran, superstjärna och dragplåster, 43 år gammal, har redan gjort mål i två raka matcher i årets världsmästerskap. Han har två VM-guld sedan tidigare, 2005 och 2010. Under Tjeckiens gyllene hockeyera var han med och tog OS-guld i Nagano 1998. I juniorsammanhang får vi gå tillbaka till 1990 för att leta upp en medalj: ett brons. Jagr vann Stanley Cup med Pittsburgh Penguins 1991 och 1992, tillsammans med superstjärnan Mario Lemieux. Nu spelar han i Florida Panthers.
Mark Streit (Schweiz)
Hade VM-veteranen Mathias Seger spelat årets VM hade han stått här. Seger har gjort 16 VM-turneringar för Schweiz och har totalt 106 VM-matcher. Tvåa i den ligan ligger Martin Plüss som tackade nej till årets VM. Vi får nöja oss med tredje bästa: Mark Streit, född 1977, har spelat 13 VM-turneringar och 3 olympiska spel för Schweiz. Han är lagkapten i landslaget, assisterande kapten i Philadelphia Flyers och var kapten för New York Islanders en gång i tiden. Säsongen 2007/08 gjorde han 62 poäng på 81 matcher.
Cristobal Huet (Frankrike)
Listans enda målvakt. 39-årige fransmannen Huet har haft en lång karriär både i landslaget och NHL. Han var andremålvakt när Chicago Blackhawks vann Stanley Cup 2010. Huet har även spelat för Los Angeles Kings, Montreal Canadiens och Washington Capitals. Nu spelar han i Lausanne i franska ligan.
Rasmus Ristolainen (Finland)
Ung finsk talang (född 1994), draftat av Buffalo Sabres i första rundan. Han avgjorde finalen mot Sverige i junior-VM 2014. I år gjorde han flest poäng bland Sabres backar: 20 poäng på 78 matcher. Vi får hoppas att hans karriär som ”svenskdödare” inte fortsätter 2015.
Jevgenij Malkin (Ryssland)
Hade vi inte skapat regeln som endast tillåter en spelare per lag hade det naturligtvis varit med fler ryska och kanadensiska spelare. Men nu måste vi välja… Hade Detroits Pavel Datsyuk tackat ja hade han varit en stark kandidat. Hade Ilya Kovalchuk vunnit fler titlar och haft jämnare humör hade det varit en annan lämplig spelare. Vi valde dock Malkin. Den 28-årige ryske forwarden har vunnit både VM (2012 och 2014) och Stanley Cup tillsammans med Sidney Crosby i Pittsburgh Penguins. Han är en tung, skicklig center som valde att bryta sitt kontrakt med Magnitogorsk 2006 för att spela i NHL. 2007 fick han Calder Trophy som årets rookie.
Jack Eichel (USA)
USA har ett ungt lag fyllt med collegekillar i detta mästerskap. Noterbart är att de inte vunnit något guld sedan 1960. Forwarden Eichel förväntas gå som nummer två i sommarens NHL-draft. Han var kapten för USA i årets junior-VM och gör nu som 18-åring debut i Team USA. Han gjorde 71 poäng på 40 matcher i collegeligan NCAA denna säsong.
Marian Gaborik (Slovakien)
En skridskosnabb forward som valdes som tredje spelare totalt i draften 2000. Spelar för Los Angeles Kings och vann sin första stora titel förra året när Kings vann Stanley Cup. Gaborik har även spelat för Minnesota Wild, New York Rangers och Columbus Blue Jackets. 2007 gjorde han 5 mål och 1 assist i en match.
Anze Kopitar (Slovenien)
Sloveniens stora stjärna. Första spelaren från landet som vann Stanley Cup 2012, med Los Angeles Kings. Hans andra titel kom med Kings förra året, tillsammans med Marian Gaborik. Kopitar är en komplett spelare med fart, handleder och storlek. Han kombinerar ett gott öga för spelet med kreativitet och defensiva egenskaper.
Kandidater som föll på mållinjen:
Kaspars Daugavins
Tuomo Ruutu
Ilya Kovaltjuk
Andreij Kastitsyn
Loui Eriksson