Friidrotts-VM 2015: Höjdpunkter och svenskarna

Friidrott

Friidrotts-VM är slut för denna gång och under en fantastisk idrottsvecka har vi fått uppleva en massa trevlig sport och fina prestationer i Peking. Här summerar vi några höjdpunkter och de svenska insatserna. Tyvärr blev det inga blågula medaljer denna gång. Kenya vann medaljstriden med 7 guld, 6 silver och 3 brons, följt av Usain Bo… eh, Jamaica med 7 guld, 2 silver och 3 brons.

Usain Bolt 3-0 Justin Gatlin

I uppsnacket inför fridrotts-VM 2015 var en av de stora duellerna matchen mellan världsrekordhållaren på 100 och 200 meter, Usain Bolt, och amerikanska sprintern Justin Gatlin, som varit dopavstängd tidigare men nu är tillbaka och var världsbäst i år inför mästerskapet. Bolts form var dock tveksam då han varit skadad och sent bestämde sig för att delta i VM. Bolt sågs som en frälsare på 100 meter då, tyvärr, många namn i startfältet haft ett förflutet med dopingavstängningar. På 100 meter tog sig både Bolt och Gatlin till final, Bolt tack vara en stark avslutning i sin semifinal där han snubblade till i början. När det väl var dags för final gjorde han dock inget misstag: Även om Gatlin ledde efter halva loppet kunde Bolt vinna med en ynka hundradel (9,79) och ta sin första guldmedalj i dessa mästerskap. Första ronden till Usain Bolt. Inför 200 meter deklarerade han att det var hans favoritgren och det visade sig i både kval och semifinal som gick lekande lätt. Gatlin, som sjabblade bort 100 meter genom en dålig finish, fick istället svara på frågor om sin tidigare dopingavstängning. Till final tog han sig dock med lätthet. I finalen på 200 meter var det dock inget snack om saken vem som var bäst. Bolt tryckte på lite extra i kurvan och sprang leendes ifrån motståndet. Inför Olympiska spelen 2016 har han målet satt: 200 meter under 19 sekunder. Hans världsrekord från 2009 lyder 19,19. Vinnartiden i friidrotts-VM 2015 skrevs till 19,55. Även rond 2 gick alltså till Usain Bolt. Tredje ronden utgjordes av korta stafetten på 4×100 meter. Bolt sprang sista sträckan för Jamaica och de kunde vinna, trots dåliga växlingar. Justin Gatlins USA överväxlade bort sig. Egentligen är det fel att göra jämförelsen med boxningsronder här. Vi kan lugnt konstatera att Usain Bolt vann både på knockout på 200 meter och på teknisk poäng i övriga två grenar. Nu hoppas vi att han kan träna ordentligt ett år inför OS 2016 där det ska bli otroligt spännande att följa fortsatta dueller inom sprintsporten, bland annat.

Mo Farah x2

Mohamed ”Mo” Farahs dubbla guld på 10 000 och 5000 meter på hemmaplan i OS i London 2012 är numera en klassiker. Inför friidrotts-VM 2015 hade dopinganklagelser riktats mot hans tränare och därmed även påverkat Farah på ett negativt sätt. När det var dags för final på samma distanser i friidrotts-VM i Peking 2015 fanns det därför frågetecken om hur han kunnat fokusera på träning och uppladdning inför mästerskapet. Första svaret gav han i 10 000-meters finalen där han vann genom en sen spurt med några hundra meter kvar i en dramatisk uppgörelse med ett gäng andra löpare. På 5000 meter blev det ännu mer spännande. Med ett par varv kvar tog en Kenyansk löpare sin chans och drog ifrån i ett lopp som annars hade lågt tempo. Farah hakade på men låg några meter efter med ett varv kvar. Skulle han få se sig slagen denna gång? Inte då, med 200 meter kvar la han i vad som verkar vara en överväxel, och gjorde ännu en hård spurt i mål. En ny dubbelseger för legenden Mo Farah som får gälla som favorit till att försvara sina OS-guld nästa år, och definitivt sina VM-guld i VM 2017 i London!

Så gick det för svenskarna i friidrotts-VM 2015

Tyvärr blev det inga medaljer för svensk del. Vi fick nöja oss med ett antal idrottsmässiga framsteg blandat med några misslyckanden. Spridda skurar:

+ = godkänt
– = underkänt

-Andreas Almgren – 2 sekunder över sitt personliga rekord på 800 meter.

-Michel Tornéus – tre övertramp och missade längdhoppsfinalen.

-Anatole Ibañez och Anders Hansson – bröt i gångtävlingen.

+Daniel Ståhl – 23-åringen blev femma i diskusfinalen. Har mer att ge nästa år!

+/-Abeba Aregawi – blev sexa efter en trög säsong. Kunde inte försvara sitt VM-guld.

-Erika Kinsley – misslyckades med att ta sig till final i stavhopp.

+Angelica Bengtsson – slog svenskt rekord med 9 centimeter i finalen vilket räckte till en fjärdeplats. Starkaste framtidsnamnet i detta gäng.

+Khaddi Sagnia – sjua i en stark längdhoppsfinal.

Summa summarum har vi några intressanta framtidsnamn i svensk friidrott. Några av våra idrottare bör vara med och slåss om medaljerna redan nästa år (Ståhl är bara 23 och Bengtsson 22 år) förutsatt att de får vara skadefria. Inför VM i London 2017 bör vi dessutom ha ett antal guldkandidater. Framtiden för svensk friidrott ser alltså ljus ut, trots att medaljskörden uteblev i år.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.